„Investeşte în tine – proiect de integrare socio-profesională pentru persoanele cu vulnerabilitate socială multiplă” are ca obiectiv creşterea capacităţii de integrare profesională a persoanelor cu vulnerabilitate socială multiplă: persoane care trăiesc cu HIV/SIDA sau sunt de etnie romă şi, în acelaşi timp, sunt dependente de droguri injectabile, implicate în prostituţie sau trafic de persoane, nu au adăpost şi/sau se află sub limita sărăciei, sunt femei.
Legislaţia românească în vigoare defineşte în multiple moduri termenul de „grupuri /persoane vulnerabile”. Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României (OUG) nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancționarea tuturor formelor de discriminare, categoria defavorizată este „acea categorie de persoane care fie se află pe o poziție de inegalitate în raport cu majoritatea cetățenilor din cauza diferențelor identitare față de majoritate, fie se confruntă cu un comportament de respingere şi marginalizare” (art. 4).
Totodată, Legea nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale consideră persoanele marginalizate drept acele persoane care deţin „o poziție socială periferică, de izolare, cu acces limitat la resursele economice, politice, educaționale şi comunicaționale ale colectivității, manifestată prin absența unui minimum de condiții sociale de viață” (p. 162, art. 3).
Condiţiile precare de viaţă, frecventele abuzuri fizice (inclusiv sexuale) sau emoţionale, tabuizarea discuţiilor despre sexualitate din unele comunităţi/familii sau dificultăţile vieţii curente pot determina persoanele vulnerabile să nu considere sănătatea ca pe o prioritate.
Lipsa accesului la informaţii despre sănătate, la consiliere socială şi la dezvoltarea abilităţilor necesare integrării profesionale sunt determinante pentru vulnerabilitatea persoanelor cărora ARAS – Asociaţia Romănă Anti-SIDA şi DAGSPC 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 3 al Bucureştiului le acordă servicii şi care se regăsesc în descrierile de mai sus.
„Investeşte în tine – proiect de integrare socio-profesională pentru persoanele cu vulnerabilitate socială multiplă” doreşte să îşi ralieze în campania sa, de stimulare a angajabilităţii persoanelor vulnerabile din sectorul 3 al Capitalei, forţa formatoare a jurnaliştilor şi puterea de decizie şi sprijin a coordonatorilor de servicii sociale, a personalului din instituţii publice, a potenţialilor angajatori etc., implicându-i în combaterea discriminării persoanelor vulnerabile social şi în creşterea accesului lor la informaţii, sănătate, muncă.
Lipsa intervenţiei în acest domeniu presupune, între altele, o creştere a costurilor sociale, agravarea stării de sănătate a populaţiei în general şi, nu în ultimul rând, scăderea calităţii vieţii acestor persoane.
Stigmatizarea socială şi discriminarea, asociate anumitor diagnostice (HIV/SIDA, cancer), etnii (roma), comportamente la limita legalităţii (practicarea sexului comercial, consumul de droguri, cerşetoria, traiul pe stradă etc.), genuri (femei) sunt factori care le adâncesc vulnerabilitatea. Lipsa actelor de identitate, a asigurărilor de sănătate, lipsa încrederii de sine subminează şi exclud adresabilitatea acestor persoane la serviciile vitale de care au nevoie.
În România, nu sunt disponibile date la nivel naţional, referitoare la situaţia reală şi/sau la zi a persoanelor vulnerabile social. Observaţiile lucrătorilor sociali ai ARAS arată că ele nu pot avea acces la informaţii despre sănătate, la materiale de protecţie, la servicii sociale şi medicale, la locuri de muncă. Uneori nici nu pot lua decizii cu privire la propria viaţă sexuală, cu atât mai puţin cu privire la viaţa socială.